23 de novembre 2010

Resposta d'ICV

BOMBERS I ELECCIONS:
Pregunta:
M'agradaria saber quins aspectes del seu programa tenen a veure amb els bombers, si tenen previst convocar més places de bombers, si suprimiran o ampliaran els bombers voluntaris, si augmentaran o disminuiran la partida pressupostària destinada a la Direcció General d'Emèrgències i Extinció d'Incendis i Salvament, i finalment, si mantindran independentment la Direcció General de Protecció Civil o l'unificaran amb Bombers i Emergències com estava en el passat. Totes aquestes qüestions m'interessen alhora de decidir realment el meu vot. Moltes gràcies


Resposta:
El cos de bombers de la Generalitat en aquesta darrera legislatura ha estat fortament impulsat. De fet, les inversions en infraestructures i equipaments tecnològics d’aquesta legislatura han estat més elevades que la suma de totes les legislatures anteriors de la Generalitat. Tot i així considerem que cal continuar impulsant la seva modernització tècnica i organitzativa, amb un impuls del desenvolupament i la implantació de sistemes tecnològics lligats a la previsió, predicció, detecció precoç, control i monitorització dels riscos. Després de l’accident d’Horta de Sant Joan s’ha impulsat un gran procés de revisió i millora dels sistemes operatius així com de les mesures de seguretat. Tecnològicament s’està desenvolupant l’implantació d’un nou aplicatiu de despatx i gestió de recursos, totalment integrat a la xarxa Rescat, que implicarà un salt endavant en la qualitat del servei. El servei que presten els bombers ha der ser reforçat, i a curt termini impulsarem l’incorporació de fins 250-300 bombers i bomberes nous al cos, addicionals als que acaben d’iniciar el curs de formació fa uns dies. També apostem per reforçar la seva formació inicial i permanent i la seva especialització. En aquesta mateixa línia pensem impulsar l’aprovació d’una nova llei de bombers, que permeti modernitzar també les estructures organitzatives del cos.

El model de bombers de la Generalitat mixt entre bombers funcionaris i voluntaris és un valor afegit del nostre model i reflecteix una de les qualitats diferencials del nostre país, la potent estructura de voluntariat de que gaudim. En aquesta línia, creiem que cal reforçar la seva implicació en el model d’atenció a les emergències i així estem d’acord en que la nova llei de bombers a aprovar també contempli millores substancials en el funcionament i la integració dels bombers voluntaris. També pensem que cal potenciar la formació i professionalitat dels bombers voluntaris convergint paulatinament amb els nivells dels bombers funcionaris. La nostra proposta és per tant de mantenir el model mixt però potenciant-ne la seva coordinació, professionalitat i les sinèrgies per arribar a tenir veritablement un sol cos, amb independència de la relació contractual dels seus membres.

Considerem que el nou model de Protecció Civil impulsat aquesta legislatura ha estat molt positiu. En primer lloc s’ha reforçat el concepte de protecció civil com a coordinació dels diferents operatius que intervenen en les grans emergències (bombers, mossos, emergències mèdiques, policies locals, agents rurals, etc.) aprofitant l’avantatge diferencial del nostre país en que els grans cossos operatius pertanyen a la Generalitat. En segon lloc s’ha donat un impuls decisiu amb l’aprovació de la llei del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades 112, que ha d’assumir tots els telèfons d’emergències existents com s’ha fet ja amb bombers i mossos i s’inicia a curt termini amb el 061, i el desenvolupament de la llei amb la construcció de l’edifici 112 de Reus, construcció i model organitzatiu associat que ens situa en l’avantguarda estatal i europea. A la propera legislatura es construirà el nou centre 112 de Barcelona, un complex integral que acollirà com a experiència única les sales de comandament central de tots els operatius implicats en una emergència, i redundat amb el centre de Reus.

Restem a la teva disposició per qualsevol altre consulta al respecte.
Rep una cordial salutació
Josep Vendrell
Responsable de programa d'ICV