25 de juliol 2009

Ha mort en Pau.

En Pau Costa, bomber del GRAF i ferit greument en l'incendi d'Horta de Sant Joan, ha mort. És el cinquè bomber mort en aquest incendi.
Reprodueixo el mail que m'ha enviat en Carles Savalls...

Ahir va ser el pitjor dia en els 11 anys que porto en aquesta Casa. Quan ens ho van dir, vam parar tots els telèfons. Estem fets caldo perquè el Pau era un tio de puta mare. Particularment, sento allò que es diu tants cops en aquests casos; buit. De vegades sento ansietat i parlar d'aquest tema em fa un nus a la gola.

23 de juliol 2009

Què hi fa l'exèrcit espanyol apagant focs a Catalunya?

Article aparegut al web del Centre d'Estudis Estràtegics de Catalunya.
(http://www.ceec-cat.org/noti.php?noticia=668)

L'existència i el paper de la Unidad Militar de Emergencias (UME) de l'exèrcit espanyol és ben coneguda pels lectors d'aquesta web. Com també és sabuda l'opinió dels analistes del CEEC sobre una unitat militar d'abast estatal destinada a tasques d'emergències i protecció civil. Només recordarem que la UME és quelcom inusitat en els països democràtics per la sencilla raó que, en aquests, els exèrcits estan per a la defensa nacional i les operacions armades internacionals, i que són organismes civils, bàsicament bombers i protecció civil, sigui en la seva versió professional o voluntària, els que fan front a les emergències de caràcter mediambiental. Això no vol dir en cap cas que l'exèrcit no pugui proporcionar ajut en casos de catàstrofes naturals, només que es limita a això, prestar suport logístic. A més, el protocol d'actuació de la UME no és clar, ja que les competències sobre emergències estan traspassades a les comunitats autònomes, i són aquestes les que haurien de demanar suport, però també dirigir les operacions. De fet, la UME depèn, directament, de la presidència del govern espanyol, així que la cosa es complica encara més.

Desconeixem, doncs, com i perquè s'ha desplegat la UME a Catalunya, i no sabem, tampoc, quan marxarà. Esperem que el conseller d'Interior ho expliqui en la seva propera compareixença davant la cambra catalana. Només sabem que els militars espanyols van començar a actuar més de 24 hores després de la mort, en l'incendi que encara crema a Horta de Sant Joan, de quatre bombers de la Generalitat. Segons el Departament d'Interior, 70 dotacions terrestres i 21 mitjans aeris estan treballant, ara mateix en aquest incendi, el que fa uns 400 efectius humans entre bombers, agents rurals, voluntaris forestals, i membres de la UME. Aquests, segons informa el ministerio de defensa són 122 efectius, que aporten 12 autobombes, quatre nodrisses, tres vehicles de comunicacions i diversos vehicles de transport de personal. En casos de catàstrofe forestal, com és aquest, tota ajuda és poca, i si a sobre la paguem nosaltres, només faltaria que no la poguéssim utilitzar. A més, la col·laboració interterritorial i internacional en catàstrofes naturals és quelcom del tot normal, especialment perquè la natura no entén de límits administratius.

El que sí sabem, és que la presència de la ministra de defensa, Carme Chacón, el seu afany de protagonisme davant dels mitjans de comunicació posant-se medalles sobre l'actuació de la UME, i el fet que hagi donat per controlat l'incendi, han irritat profundament les autoritats catalanes. Doncs bé, si algú tenia dubtes sobre per a què es va crear la UME, ara ja ho sap: per a fer exactament el que ha fet la ministra Chacón a Catalunya, és a dir, per a guanyar vots tot penjant-se medalles sobre l'actuació militar. I repetim, benvingut sigui tot suport, però no entenem que aquest hagi de ser militar, si no és en la lògica de la propaganda política de l'executiu espanyol.

NOTA: des del CEEC volem fer arribar el nostre més sentit condol a les famílies i els companys dels quatre bombers morts, tot desitjant la recuperació dels altres dos que hi ha greument ferits.

22 de juliol 2009

4 morts

Han mort 4 bombers. 4 membres del GRAF, la unitat d'èlit en la lluita contra incendis forestals del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Hem perdut 4 dels nostres millors bombers.
La tragèdia ha estat fruït de la mala sort. A hores d'ara, segur que sortiran els oportunistes de torn, disfressats de periodistes, de tertulians, d'especialistes, de polítics de merda, que voldran demanar responsabilitats, que preguntaran en to inquisitiu que si es van aplicar els protocols per afrontar aquesta mena de situacions, que si els efectius estaven ben coordinats, que si els bombers tenien experiència, i infinitats de preguntes per crear mala maror que només tenen una sola resposta: El Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya és un dels millors del món en la lluita contra incendis forestals i els seus membres saben el que fan i estan preparats per fer-ho.
M'agradaria que els responsables del Cos de Bombers de la Generalitat, persegueixin judicialment als animals de carronya que només saben aprofitar-se de les nostres desgràcies per criticar-nos.
Ramon Espinet,David Duaigües, Jordi Moré i Jaume Arpa, membres del GRAF, morts en servei, moltes gràcies per tot. Bon viatge tinguin els guerrers que al seu poble han sigut fidels. Descanseu en pau. Salut, honor i glòria!

20 de juliol 2009

L'Apagafocs, número 3

L’APAGAFOCS és una revista virtual i electrònica en format .pdf,que té com a principal finalitat estudiar i divulgar la història dels bombers catalans en qualsevol de les seves èpoques.

Sumari número 3, juliol 2009:
Editorial....2
En el record....3
Bombers de Catalunya: història i present....4
Congrés Nacional de Bombers....8
Parches de fuego: col·leccionisme d'escuts....10
Es crema el suro!....12
Hemeroteca històrica: Los bomberos habían advertido del riesgo de
catástrofe. La Vanguardia (1/02/1994)....15
!Alarma¡....16
Barcelona: tres dies sagnants de 1938....17
Ha estat notícia....19
Imatges: Tàrrega 1885 i Rubí finals segle XIX....25
Imatges: Lleida 1944 i Manresa anys ’50 segle XX....26

Per demanar-la: historiesdebombers@gmail.com

CECAT Mòbil

Un nou vehicle amb funcions de Centre de Coordinació Operativa mòbil, s'incorpora a Protecció Civil. Ja tenim el CECAT Mòbil!

El nou vehicle, valorat en més d'un milió d'euros i equipat amb la tecnologia més moderna, ha estat adquirit per 'la Caixa' i passarà a formar part del patrimoni del Govern de la Generalitat. Tindrà diverses funcions, entre les que destaca el seu funcionament com a Cecat mòbil, com una sala més del Centre d'Emergències i coordinant l'acció dels diversos cossos operatius (Bombers, Mossos d'Esquadra, Policies Locals, Creu Roja, etc.) que intervenen en una emergència.

La finalitat del vehicle és apropar les funcions del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) al lloc de l’emergència.

La gestió del CECAT- Unitat Mòbil estarà dirigida des de la Direcció General de Protecció Civil, i comptarà amb el suport actiu i operatiu de Bombers de la Generalitat de Catalunya. La seva ubicació permanent serà la seva seu dels Bombers a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).

Funcions del nou vehicle
El nou vehicle tindrà diverses funcions, entre les que destaquen:

* CECAT mòbil, tot funcionant com una sala més del Centre d’Emergències i coordinant l’acció dels diversos cossos operatius (Bombers de la Generalitat, Mossos d’esquadra, policies locals, Creu Roja, etc.) que intervenen en una emergència.

* Acció preventiva en situacions de risc potencial, com a centre de coordinació de seguretat en grans esdeveniments (concerts, fires, celebracions, etc.)

* Suport logístic en emergències.

Aquestes prestacions es podran desenvolupar tant en situacions d’emergència de llarga durada com incendis forestals, o en situacions de catàstrofe: risc químic, inundacions, etc.

Amb l’objectiu de garantir i millorar la coordinació que es durà a terme des del vehicle, les posicions de la sala de control s’han preparat per tal que puguin ser ocupades per diferents cossos i serveis, amb les seves corresponents aplicacions i sistemes de comunicació. En aquest sentit, a més de Protecció Civil, podran treballar al vehicle Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Servei d’Emergències Mèdiques, Cos d’Agents Rurals i Creu Roja, entre d’altres.
Característiques tècniques

El vehicle CECAT- Unitat Mòbil té unes dimensions de 9,46 metres de llarg, 2,48 metres d’ample i 4 metres d’alt. Està dissenyat amb un sistema de petaques que permet, un cop instal·lat al lloc d’operacions, que es pugui desplegar fins a assolir una superfície útil de treball de 30 metres quadrats, dividida en dues sales: una d’operacions (de 16 metres quadrats) i una altra de coordinació (de 14 metres quadrats). Quan les circumstàncies ho aconsellen, les dues superfícies es poden unir i formar una única sala de treball.

Al vehicle s’han instal·lat els sistemes de comunicació més moderns: emissores de ràdio, línies per a telefonia GSM i satèl·lit, connexions a Internet (ADSL per satèl·lit o UMTS), sistema informàtic amb ordinadors de doble pantalla i tres equips d’impressió, sistema audiovisual amb senyals de televisió terrestre i satèl·lit, càmera de vigilància i projecció sobre pantalles de plasma, sistema de mesurament meteorològic, i equips generadors de corrent propis. Per assegurar l’operativitat, s’hi han instal·lat sistemes redundants i/o alternatius, de manera que el vehicle pot dur a terme la seva funció en les circumstancies més adverses.

La funció de la Unitat Mòbil és oferir suport logístic al lloc del sinistre, integrant tots els sistemes amb la finalitat de poder disposar de la màxima informació possible, per tal que el cap d’operacions o bé els integrants dels diferents cossos operatius en un gabinet de crisi puguin prendre les decisions adequades.

L’adquisició del vehicle s’emmarca dins del conveni de col·laboració compartit entre la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social ”la Caixa”, i la posada a disposició ha estat realitzada en base a la col·laboració d’ambdós departaments tècnics.