13 de juliol 2006

Més que al CCA, a la USLO

El Centre de Comandament Avançat està integrat o està coordinat i organitzar des de la USLO. I què és la USLO? És la Unitat de Suport Logístic i Operatiu de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.
I què fem? De tot i massa! Tal com el nostre nom indica, donem suport a les tasques logístiques i operatives a la ja anomenada REM-Nord. Dins el Suport Logístic fem l’aprovisionament de material i l’avituallament de queviures en tot tipus de sinistres i serveis. I dins el Suport Operatiu, tenim el Punt de trànsit i el Centre de Comandament Avançat.

11 de juliol 2006

Ogern

El video:
Cap allà dos quarts de sis de la tarda, de l’11 de juliol, començava prop del mas Cordill, a Ogern, al terme municipal de Bassella (Alt Urgell), un incendi forestal. El foc va avançar en sentit oest, en direcció al riu Segre i la tasca principal dels bombers va ser protegir les masies de la zona.
A les set de la tarda, ens van activar a nosaltres. Era l’hora de muntar el CCA. Així doncs, amb tots els vehicles, cap a Ogern, falta gent! En
aquells moments el front més actiu es trobava entre el cap i el flanc esquerre i avançava en direcció el pantà de Rialb, havent afectat unes 200 hectàrees de massa forestal. Fins i tot, en el petit nucli de les Tapioles es va haver de desallotjar com a mesura preventiva les dues úniques persones que es trobaven a la zona. Quan el CCA es trobava en camí, en l'incendi ja hi havia treballant un total de 14 mitjans aeris (5 helicòpters bombarders, 4 avions de vigilància i atac, 3 avions amfibis i 2 helicòpters de comandament) i una cinquantena de terrestres.
A les vuit de la tarda, l’equip del CCA va arribar a Ogern. Allà es va emplaçar el Comandament Avançat, la N770 i les dues tendes de campanya, per realitzar les tasques de sales de reunió i coordinació. L’anècdota de la sortida, va ser que l’operador del 770 va haver d’anar amb els companys de taller ràdio, per què algú es va “descuidar” d’avisar-lo...
Quan vam arribar el front més actiu es trobava en el flanc dret, al nord de l'incendi, mentre que el cap (situat entre lo Pauet i lo Puit) i el flanc esquerre (més proper a la C-26) evolucionaven favorablement.
Dir també que a les 19.20 hores, el Centre d'Emergències de Catalunya havia activat la fase d'Emergència-1 del Pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya (Infocat).
La nostra primera tasca va ser ajudar als companys del punt de trànsit de la Regió de Lleida i començar a coordinar l’avituallament per a tota la gent que estava treballant. En total unes 300 persones.
Cap allà les 9 del vespre vam assumir completament les tasques de control d’aquest incendi, alliberant la Regió de Lleida d’aquesta feina. Com a suport d’operadors, va venir una companya de Lleida. Primer es va sectoritzar l’incendi en dos sectors i a mitja nit, es va dividir encara més en 5 sectors.
A les 01.15 hores els Bombers de la Generalitat ja van donar per estabilitzat l'incendi, que en aquells moments havia cremat un total de 251,17 hectàrees i es trobaven treballant en la zona una setantena de mitjans terrestres.
El pitjor ja havia passat i enfilàvem la matinada amb l’esperança que a l’hora del relleu, estigués ja tot sota control. Dir que a partir d’aquella hora, tot ja va ser més relaxat i es va poder treballar en unes millors condicions. La lluna plena ens va acompanyar tota la nit i va ser una bona llum a l’hora de l’avituallament.
Cap allà les set del matí, arribava un dels moments més esperats de tot
sinistre, l’hora del relleu, sobretot si portes treballant 24 hores, com la majoria de nosaltres. Novament es van agafar les funcions del punt de trànsit per guiar els vehicles de comandament que portaven el personal de relleu als llocs on estaven emplaçats els vehicles d’aigua.
També es va tornar a repartir l'avituallament, en aquest cas, els esmorzars.
El nou dia no va portar cap novetat respecte al foc, és a dir, cada vegada va estar més controlat fins la seva extinció total. I cap allà les set de la tarda, era l’hora de tornar a casa, després de desmuntar-ho tot, 24 hores després de la nostra arribada, enfilàvem de nou la carretera cap a Cerdanyola del Vallès.

09 de juliol 2006

Què és el Centre de Comandament Avançat

El Centre de Comandament Avançat, CCA pels amics i amigues, és el lloc de coordinació operativa dels diferents grups actuants, sota el comandament i coordinació de bombers. El CCA es troba “in situ”, és a dir, emplaçat en un punt molt proper a l’incendi. El CCA és, per tant, l’espai físic on es realitzen les accions de coordinació entre els responsables dels diferents Grups d’actuants (Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Policies Locals, ADF, etc). Dins el CCA s’estableixen diferents nivells d’implantació tècnica i operativa, segons la gravetat i durada de l’emergència i també és el lloc on el Comitè de Direcció de l’Emergència, es pot reunir en cas de desplaçar-se al territori.
El CCA s’ubica, segons els nivell d’activació i les necessitats d’espais i equipaments son variables. Malgrat que la tendència sigui instal·lar-se en un espai físic ja existent (parc de bombers, escola, poliesportiu, etc), es contempla també la possibilitat de diverses tendes inflables. Així doncs, és un espai suficientment ampli i còmode per poder incloure de forma diàfana els diferents representants del grups actuants, depenent del nivell d’actuació.
El vehicle de referència del Centre de Comandament Avançat és el N770.