10 d’agost 2023

20 anys de l'incendi de Sant Llorenç

Avui fa 20 anys de l'incendi de Sant Llorenç. Jo treballava d'auxiliar forestal amb els Bombers de Terrassa.

Aquell dia era el meu dia lliure, ja que treballem un dia i descansaven l'endemà. Recordo veure la columna des de casa. Una gran columna de fum sortia de darrera la Mola i envoltava tota la muntanya. Vaig anar al parc de bombers a veure si podia fer alguna cosa. Em van dir: Marc, entres a treballar l'endemà, què vols fer avui? Descansa i estigues a punt per demà.

Dels nervis em vaig quedar tota la tarda al parc seguint els esdeveniments i fins i tot, vaig sopar un dels plats que més detesto: trinxat de la cerdanya. No hi havia res més i m'ho vaig fotre! El sopar ens el va fer el Pepus i no parava de dir-me: menja que això porta moltes vitamines! Com odio l'olor a col! Després vaig a anar a casa i vaig dormir una mica.

L'endemà a les set del matí vaig tornar al parc. Conservo aquesta foto del relleu dels auxiliars forestals del matí del dia 11, tots del Parc de Bombers Terrassa. Jo vaig anar el dia 11, amb el Ton de Caporal i el Segundo de conductor. El primer dia vam patir un atrapament. Encara recordo el Titos resant mentre el foc ens passava per sobre. Se'ns va cremar tota la instal·lació i ens vam quedar sense aigua...però per sort, no ens va passar res.

Després vam estar cinc guàrdies més. Els altres dies ja no vaig estar tant a primera línia i ens vam dedicar a rematar i apagar soques. Recordo que el darrer dia vam recollir tota la instal·lació de mànegues de la nostra línia i vam recollir més de 50, és a dir, més d'un quilometre de mànegues!

Tenia moltes més fotos d'aquells dies, però només conservo aquesta i en blanc i negre, ja que es va publicar posteriorment en el llibre dels 125 anys dels Bombers de Terrassa.

Per fer-vos una idea, en aquell foc, van morir 5 persones, van ser mobilitzats 2.035 bombers, 291 vehicles terrestres i 29 mitjans aeris. Es van cremar 4.558 hectàrees, de les quals, unes 1.700 eren dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac.

A la foto, d'esquerra a dreta, i com els Dalton: Marc Ferrer, Joan Busqué, Jordi Puyol, Albert Calvillo, Mohamed Sire Bah i Manuel Titos.