25 d’octubre 2009

La CUP denuncia que els militars espanyols de Sant Climent han provocat focs forestals

La CUP (Candidatura d'Unitat Popular) de Figueres ha denunciat que els militars espanyols de la base de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) han provocat incendis a la comarca, motiu pel qual demana 'sancions fortes' a l'exèrcit espanyol. La formació explica que en pocs dies dos focs forestals han estat provocats per les maniobres amb tir real fetes pels militars. Així, el partit demana que 'l'expedient sancionador obert pels agents rurals tiri endavant, tal com passaria amb qualsevol comportament negligent, i que no quedi arraconat en un calaix'. Lamenten que la forta sequera i la tramuntana desaconsellaven 'de manera clara' fer maniobres amb foc real però 'tot i això s'han tirat endavant amb aquest trist resultat'.

El partit concreta que el foc de majors dimensions va tenir lloc dilluns passat. Les maniobres, afegeixen, es feien al voral de la pista d'accés a Requesens des del poble de Vilartolí. Segons han especificat els Bombers de la Generalitat, dilluns un foc va cremar 9,5 hectàrees a la base militar. Va començar poc després de les dotze del migdia i va ser controlat cap a tres quarts de vuit del vespre.

La zona té 'un alt valor ecològic'

La CUP remarca que la zona manté 'un alt valor ecològic', amb 'espècies de vertebrats amenaçades a nivell europeu i a menys de 500 m de diverses zones protegides a nivell europeu'. Així, el partit demana que 'l'expedient sancionador obert pels agents rurals tiri endavant, tal com passaria amb qualsevol comportament negligent, i que no quedi arraconat en un calaix'.

També exigeix que la sanció sigui 'exemplar', a causa dels 'centenars d'incendis ocorreguts al llarg dels anys per les mateixes causes, i de caire no solament econòmic'. La realització de maniobres amb tir real des del voral d'una via pública hauria de ser 'investigada i sancionada també de manera exemplar', defensen.

La CUP creu que 'no pot ser que per seguretat els caçadors hagin d'estar a mes de 50 m d'una via per disparar i en canvi l'exèrcit ho pugui fer des del voral'. Pel partit, 'no pot ser que comportaments que serien fortament castigats si fossin realitzats per qualsevol particular es passin per alt a l'exèrcit', a la vegada que li demana que 'retorni a les institucions civils aquelles zones de la comarca que encara gestiona, ja que ha demostrat no saber o no voler gestionar-les'.

L'Apagafocs numero 4

L’APAGAFOCS és una revista virtual i electrònica en format .pdf,que té com a principal finalitat estudiar i divulgar la història dels bombers catalans en qualsevol de les seves èpoques.

Sumari,
número 4 octubre 2009

Editorial....2
Sentiments i reflexions....3
El nostre compromís a un mes de l’accident....4
Bombers morts en servei....5
Breu història dels Bombers de Reus....8
El gegantó “Narcís bomber“....12
La motorització dels Cossos de Bombers....14
Incendi d’un tren a Sabadell 1988....17
Ha estat notícia....20
Imatges: Sabadell principis del segle XX i Tarragona 1966....25
Imatges: Manresa 1910 i Barcelona 1922....26
Per demanar-la: historiesdebombers@gmail.com