04 de desembre 2008

El Suprem declara "nul de ple dret" el reial decret de creació de la UME

El Tribunal Suprem ha anul·lat el reial decret pel que es va crear el Protocol d'Intervenció de la Unitat Militar d'Emergències (UME), i que va ser aprovat pel consell de ministres el 23 de març de 2007. Aquest reial decret va ser impugnat pel govern basc, ja que aquest entenia que l'esmentat decret envaïa competències transferides a les comunitats autònomes i als ajuntaments, com són les competències de Protecció Civil. El Tribunal ha donat la raó a l'executiu basc en entendre que el govern espanyol no va demanar un dictamen de la Comissió Nacional de Protecció Civil, en la que estan presents els govern autonòmics, i que d'aquesta manera va vulnerar la Llei de Protecció Civil. A més, el Suprem, seguint doctrina del Tribunal Constitucional, recorda que les normes que afecten les competències de l'Estat i de les comunitats autonòmiques, han de ser consultades amb aquestes. Finalment, la sentència considera que també va faltar el "preceptiu" informe del Consell d'Estat, perquè el reglament que s'esdevé del reial decret té caràcter executiu, raó per la que precisa del dictamen d'aquesta institució. Aquesta "anul·lació de ple dret" del reial decret i del protocol que se'n deriva no implica la desaparició de la UME, sinó que obliga el govern a dur a terme les passes legals que la sentència esmenta. De fet, el govern de l'Estat ja ha declarat que arreglarà els defectes "de forma" del Protocol, i ha recordat que fins ara la UME només ha actuat a petició de governs locals i autonòmics, però que en cas d'emergència nacional l'executiu central pot mobilitzar a qualsevol unitat militar, i a l'exèrcit en el seu conjunt si ho considera necessari, ja que així ho explicita la llei de Defensa.

La sentència del Tribunal Suprem suposa una altra galtada a la creació de la UME, una unitat militar que depèn directament de la presidència del govern i que a partir d'ara només podrà actuar sota la responsabilitat compartida d'aquest i el govern local o autonòmic que ho sol·liciti. Aquesta situació és absolutament paradoxal, ja que la UME és, com el seu nom indica, una unitat militar, però que no depèn cap dels tres exèrcits més que per a nodrir-se de personal i equipament. La UME és la unitat més ben pagada i equipada de les Forces Armades espanyoles, un fet que molesta molt als membres d'altres unitats, especialment les que han d'anar a l'estranger en missions de tant perill com Afganistan i que no disposen del material adequat per a la seva protecció.

En la lluita contra els incendis forestals o qualsevol altra catàstrofe, tothom és benvingut. Però si ho volen fer els militars espanyols, que deixin a les casernes les armes i els canons i que si venen a casa nostra, que ho facin com a cascs blaus, en qualitat de força internacional i no com a exèrcit ocupant. L’exèrcit espanyol, no oblidem-ho és el responsable de la guerra de 1936 i dels 40 anys de dictadura.