29 de maig 2008

La pluja retarda l'augment del risc d'incendis a finals d'agost

El govern ha presentat la campanya d'incendis per a aquest estiu, que està marcada per un augment del risc a finals d'agost i principis de setembre, ja que les pluges dels darrers mesos fan preveure una situació "tranquil·la" al juny i el juliol, segons ha explicat el conseller d'Interior, Joan Saura.

En la seva compareixença parlamentària, Joan Saura ha explicat que aquest estiu serà "més calorós", amb un augment de dos o tres graus, i amb més vent, i que les onades de calor sumades a la proximitat d'urbanitzacions i polígons a masses forestals fan incrementar el risc d'incendis. A més, indica que un tercer factor que incrementa el risc és la simultaneïtat de focs, perquè divideix esforços. El conseller Joan Saura ha fet aquestes manifestacions en la seva intervenció a la comissió parlamentària de justícia, dret i seguretat ciutadana, a què ha assistit juntament amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per explicar la campanya de prevenció d'incendis per a aquest estiu, que començarà el 15 de juny i finalitzarà el 15 de setembre. Interior ha invertit 28,5 milions d'euros en aquesta actuació per a l'extinció d'incendis, a més de 17 milions per renovar el parc mòbil dels bombers i 23 milions d'euros per ampliar o construir parcs de bombers.

La campanya d'incendis comptarà amb 6.399 efectius, 147 més que l'any passat. D'aquests, 2.344 són bombers professionals, 2.445 són bombers voluntaris, 1.022 són auxiliars forestals i 160 són guaites. A més, als 150 parcs de bombers s'afegiran 23 parcs d'estiu i es cobriran 80 punts de guaita. Es disposarà de 33 mitjans aeris i 756 vehicles terrestres.

Segons han explicat els dos consellers, la pluviometria de la tardor-hivern va ser molt deficitària, a més d'augmentar el risc d'incendis al març pel vent i la forta sequera. Per això s'ha destacat que les darreres pluges han fet millorar la situació general, excepte alguna zona cap al nord-est, com el Cap de Creus, i baixa la situació de risc de cara al juny i i el juliol sobretot, tot i que "els experts ens indiquen que augmentarà cap al final de la campanya", cap a finals d'agost i principis de setembre, ha explicat Saura. Malgrat això, el govern insisteix que no es pot abaixar la guàrdia ja que sempre hi ha risc d'un gran incendi, ja que són importants les onades de calor amb fort vent que es poden produir a l'estiu.

Forestal: punt i final

Per primera vegada des de l’any 1999 (o 1997 si comptem els dos estius treballats com a vigilant forestal), que no estaré a l’estiu a peu de canó, a primera línia lluitant contra les flames. L’oferta laboral del nou CECAT ha estat massa temptadora i aquest estiu no vestiré de blau ni formaré part del nombrós exercits de forestalillos disposats a lluitar contra el foc.
Una estranya sensació em domina. Nostàlgia, enyorança, pena, melancolia...Els anys passen per a tothom i segurament la meva etapa com a forestal ja ha finalitzat i ha arribat a la seva fi. Han estat 9 estius molt intensos i plens d’aventures i plens de coneixences. Ara em toca centrar-me en la meva nova feina, en el dia a dia i sobretot en les maleïdes oposicions per arribar a ser algun dia un bomber funcionari. Aquesta és la tasca que haig de fer i que em crida.
Però que els déus dels focs no respirin tranquil·lament. Aquest estiu les flames encara em trobaran com a bomber voluntari i també coordinant la lluita contra el foc, des de segona línia que també és important.

De Cerdanyola a Barcelona

Hem trasllado!
Des de l’1 de juny que el CECAT s’ha traslladat doblament. Per una banda, de manera física, ja que de Cerdanyola hem passat a Barcelona, al Carrer Diputació amb Passeig de Sant Joan i per d’altra banda, de manera administrativa, ja que ja no depenem de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments , si no que ho fem des de la Direcció General de Protecció Civil. I això que comporta?
Doncs deixar d’anar a treballar a Cerdanyola, deixar la Sala Central de Bombers i tenir nous amos i evidentment noves maneres de treballar i funcionar. Ens centrarem en les tasques pròpiament de Protecció Civil i deixarem les de bombers que per això ja està la Sala Central.
Els companys operadors seran casi tots els mateixos, ja que la nova Direcció General de Protecció Civil ens ha ofert una millor laboral, que era pràcticament impossible de rebutjar sobretot vist la desídia i el passotisme ofert des dels Bombers. A mi em sap greu, molt greu. Tot i així, com que valoro més la institució que certes persones, jo no guardo rancor i espero algun dia poder treballar novament amb Bombers (tot i que mai deixaré de treballar-hi per la meva condició de Bomber Voluntari).

El nou CECAT està molt verd. Il·lusiona't, però molt verd. Ja veurem com funciona ja que hi ha masses “elements” que poden fer que no es treballi amb les condicions que s’haurien de treballar, però deixem passar el temps, donem un vot de confiança per veure com evolucionen les coses.

I els més il·lusionats, els meus companys i companyes!!!