04 de juny 2009

Campanya forestal 2009: novetats

Comença la campanya forestal de l'any 2009!

La Generalitat destina a la lluita contra els incendis més de 55 milions d’euros, dels quals, més de 24 es destinen específicament a reforçar el dispositiu dels Bombers de la Generalitat durant l’estiu, i comptarà amb prop de 7.000 efectius.
De cara a la prevenció i conseqüència dels temporals de neu de desembre de 2008 i les ventades de gener d’aquest any on es van veure afectades 23.000 hectàrees de massa forestal,Eel Govern va acordar el 3 de febrer la posada en marxa d’un Pla d’Ocupació per a la contractació de 1.000 treballadors, en situació d’atur i per un període de 3 mesos. Amb aquest Pla es pretenia actuar de manera programada i immediata sobre les 3.000 hectàrees de massa forestal, repartides en àmplies zones del territori i finalment s’ha aconseguit restablir la vialitat de 400 km, gairebé totes les pistes forestals de la xarxa primària afectades en un primer moment.

Al marge de la novetat que ha suposat la campanya de neteja dels boscos, Interior va contractar, aquest passat hivern, 72 persones per a la “campanya forestal d’hivern”. Durant 6 mesos, aquestes persones han col•laborat amb la resta del personal en la preparació de les infraestructures de suport en la lluita contra els incendis forestals. Aquesta contractació ha suposat una inversió de 692.500 euros.
També de forma prèvia a l’inici de la campanya forestal 2009, els Bombers de la Generalitat han estat treballat en tot un seguit d’accions que els han de permetre una millora organitzativa i operativa. Entre d’altres:

• Creació de la “Vuitena Regió d‘Emergències”. La Sala Central de Bombers assumeix un nou paper organitzatiu, que aporta una major visió estratègica i global.
• Totes les Regions d’Emergències disposaran d’un vehicle propi per realitzar les funcions de punt de transit aquest estiu: unitat que s’ubica als grans sinistres per coordinar tots els recursos tècnics i humans.
• Nou navegador en fase de proves integrat amb el sistema de posicionament per satèl•lit dels vehicles de Bombers, i que incorpora els elements de risc del territori, per millorar-ne la mobilitat i la rapidesa dels vehicles operatius. Es provarà a 170 vehicles aquest estiu amb la intenció d’estendre-ho a tota la flota.
• Nou element de seguretat individual: un nou casc forestal. Fins ara, disposaven d’ell només els membres Graf. A partir d’aquesta campanya forestal, s’estendrà el seu ús a totes les persones que intervenen en un foc forestal. El nou casc ha suposat una inversió de més de 600.000 euros.
• Nou tipus d’escuma que s’incorpora aquest any, després de les proves tècniques que realitzen actualment els Bombers. Aquest additiu, injectat amb l’aigua dels vehicles, permet incrementar un 50% l’eficàcia de l’aigua en tasques d’extinció.
• Desenvolupament d’un nou robot especialitzat en intervencions en espais de difícil accés. Es treballa, des de fa mesos, en el desenvolupament d’aquest robot, dins dels diversos projectes d’investigació i recerca en què participa bombers.
• Increment de l’activitat preventiva i de coneixement del risc dels Bombers: increment del nombre de pràctiques, simulacres i exercicis; la realització de visites tècniques de coneixement d’instal•lacions amb un especial risc (escoles, hospitals, edificis de gran alçada, etc.).
• Increment de la prevenció operativa d’incendis forestals: a través de la revisió d’infraestructures (hidrants, per exemple), les rutes forestals dels vehicles terrestres, o dels vols diaris de vigilància i prevenció en aquelles zones on el risc és més important.
• Prevenció d’accidents a la muntanya. Els Bombers van treballar, l’estiu del 2008, en un gran nombre d’accidents a la muntanya. Aquest estiu reforçaran els missatges i consells de precaució i seguretat per a la població.