12 de juny 2009

Hem fet història!

Hem fet història! Formem part de la història!
Avui 12 de juny de 2009, després de dos anys de redacció i investigació, en Carles Savalls, en Joan Rovira i un servidor, amb la complicitat i coordinació d'en Jesús Mestre i el toc final de la Directora General Olga Lanau, hem vist com es presentava el llibre "Bombers de Catalunya, història i present".Avui un dels meus somnis se m'ha fet realitat. Per fí, el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya té un llibre on recull la seva història. I
jo, soc un dels autors. Estic molt orgullos de la meva feina i de la dels meus companys de llibre. Gràcies a tots!
És important tenir cura del nostre passat, de conservar tot allò antic, ja sigui patrimoni o documentació, ja que és una eina indispensable, tant per a nosaltres com per les generacions futures, per saber d’on venim i saber qui som. Les nacions, els pobles o les institucions que no recorden els esdeveniments històrics que els hi van donar vida, que no rendeixen homenatge d’admiració als fundadors, membres o herois i màrtirs, son indignes amb el seu passat i no mereixen sobreviure. Cal tenir en compte que el patrimoni cultural d’una nació està constituït pels bens culturals que són testimoni de creació humana, material o immaterial, i que tenen una importància artística, científica, històrica o tècnica i és per això que cal conservar-lo.
I com no, el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, ni que sigui mínimament, ja ha començat la tasca de conservar i perservar la seva història. Aquest llibre, juntament amb els alters de cossos locals, que s'han publicat, és un petit pas.
Queda molta feina a fer, però hem començat a caminar...


(fotos de Jordi Garcia Monte)

La crònica oficial: presentacio llibre "Bombers de Catalunya, història i present

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DIRIP), Joan Saura, va presentar divendres 12 de juny a l’aeroport de Sabadell el llibre “Bombers de Catalunya, història i present”. En l’acte també hi han assistit el secretari del DIRIP, Joan Boada, i la directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), Olga Lanau. El conseller Saura ha destacat que “l’acte d’avui és molt positiu no només pel cos dels Bombers, si no també per la ciutadania en general, ja que es tracta del primer llibre que tracta l’evolució històrica dels Bombers”.

El llibre, del qual se n’ha fet una primera edició de 2.000 exemplars, ha estat editat per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració tècnica de L’Avenç. La coordinació editorial ha estat de l’historiador Jesús Mestre i els autors, la directora general, Olga Lanau, que ha fet el darrer capítol, en què s’expliquen els reptes de futur del Cos de Bombers, 2 bombers; Joan Rovira i Marc Ferrer, i un periodista, Carles Savalls, que han desenvolupat la part històrica. D’altra banda, el conseller del DIRIP, Joan Saura, ha escrit el pròleg introductori.

L’obra inclou reproducció d’alguns documents significatius i fotografies històriques, com ara dels bombardeigs que va sofrir Barcelona durant la Guerra Civil, o l’estat del càmping dels Alfacs després de la tràgica explosió d’un camió cisterna al 1978. Igualment, s’hi han inclòs instantànies dels fotoperiodistes especialitzats en l’àmbit dels Bombers Josep Maria Masachs, Nacho Solano i Marta Jovés.


Els autors han consultat documents de 22 arxius històrics de tot Catalunya per estudiar des del naixement de les primeres companyies de bombers, al segle XIX, fins a l’actualitat. És la darrera aportació editorial d’una llarga col·lecció de textos sobre el tema amb què hi ha col·laborat Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments. n els darrers anys, ja s’havien publicat llibres sobre la història dels bombers de Manresa, Terrassa, Mataró, Vic, Olot i, l’any passat, Tarragona. La particularitat d’aquest nou llibre, per això, rau en què estudia el fenomen des d’una perspectiva nacional i no pas local.