23 de juny 2009

Blog de referència!

Aquest és tot un blog de referència. Avui m'ha trucat l'Oriol Cordomí, el meteoròleg del programa d'Els Matins de TV3. Ha vist el blog i li ha semblat una bona idea que jo anés al programa per parlar sobre incendis forestals. Li he dit que molt agraït, però que millor que anés algú molt més especialista com jo, com la gent del GRAF, per exemple. Tinc alguna idea sobre focs forestals, però hi ha gent que està tot el dia dedicant-se a això, i ells son els experts.
Tot un orgull que meu blog sigui referència de notícies.

M'estreno!

Tot i que el meu primer foc forestal d'aquesta campanya va ser fa uns deu dies, un petit incendi d'uns 50m2 a Viladecavalls, avui ja he viscut el meu primer gran incendi.
Un foc que s'ha iniciat a un camp de rostoll proper al nucli de Salo, al Bages, va agafar ràpidament massa boscosa i vegetació agrícola del terme municipal de Sant Mateu de Bages.
Em vaig assabentar del foc pel TN de TV3 i clar, el cuquet va començar a fer el seu efecte.
Truco al Cap de Parc de Matadepera per fer el xafarder i em diu que la dotació forestal del Parc està de camí i que segurament caldrà que jo vagi al Parc.
Se'm convoca a les 8 del vespre per fer el relleu. Però enlloc del relleu, rebo noves ordres: anar a Bellaterra a buscar un vehicle amb material del CCA. Juntament amb el Ferranet, un company del Parc, ens fem càrrec del camió que porta el material per instal·lar el CCA. L'agafem i enfilem el camí cap al Bages.
Quan vam arribar ja hi havia treballant unes 56 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. Els 9 mitjans aeris del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i 2 hidroavions del Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino tot just s'estaven retirant per l'arribada de la nit.
I allà em vaig trobar amb els companys de la USLO. Tot un bonic retrobament. Tornava com els vells temps, a instal·lar el Centre de Comandament Avançat. I jo que em pensava que aniria a apagar foc!
La meva tasca, a part d'ajudar a instal·lar-ho tot, ha estat relativament tranquil·la, ja que l'incendi es portava des del Punt de Trànsit de la RE Centre i nosaltres pràcticament no fèiem res.
Així doncs, he passat una nit tranquil·leta en un camp de rostolls a Salo.
Al matí ens han viscut a buscar i ho hem deixat amb l'incendi en fase de control. Ja estaven incorporant els mitjans aeris a les tasques d'extinció amb tres helicòpters bombarders i dos avions de vigilància i atac. A més, continuaven treballant una vintena de vehicles terrestres per tal de remullar i perimetrar tota la zona afectada, amb un total de 180 hectàrees cremades de vegetació entre forestal i agrícola.
De moment l'estiu pinta malament...

22 de juny 2009

Descanseu en pau

En José Luis era pilot d'helicòpter. En Sergi era l'operador de vol. Tots dos portaven un helicòpter, contractat pel Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació per a la Campanya Forestal, que pertanyia a l'empresa 'TAF Helicòpters' i tenia la seva base principal a l'aeroport de Sabadell. Tots dos tenien una llarga experiència en el pilotatge i moltes hores de vol realitzades.
Però avui un accident fortuït, tornant d'un incendi a Les Franqueses del Vallès, l'aparell per causes que es desconeixen, s'ha estavellat quan estava realitzant una maniobra de repostatge d'aigua prop de l'Institut de Seguretat de Catalunya, a Mollet del Vallès.
Tots dos han mort.
Avui és un dia trist pels bombers, dos dels seus lluitadors contra el foc han mort.
José Luis i Sergi, moltes gràcies per tot. Bon viatge tinguin els guerrers que al seu poble han sigut fidels. Descanseu en pau. Salut, honor i glòria!

21 de juny 2009

Un foquet de res...

S'està parlant més d'un foquet d'una simple pantalla de tv, que no pas del foc de Pals, que va cremar 21 hectàrees de vegetació i va obligar a desallotjar unes 500 persones...