28 d’agost 2008

Foc gairebé zero

Article publicat al diari Avui 28/08/08

La campanya encara no s'ha acabat però, amb les dades provisionals, el 2008 està marcant la millor campanya de lluita contra els incendis forestals des del 1992. Entre l'1 de gener i el 24 d'agost s'han registrat a Catalunya 360 incendis forestals, amb un balanç de 473 hectàrees calcinades (180 hectàrees arbrades i 293 hectàrees de matolls i pastures). Durant els dos primers mesos d'aquest estiu s'han registrat 140 incendis amb un total de 11,7 hectàrees forestals cremades (11,7 arbrades i 16,7 no arbrades).

Des de principis dels anys 80, quan es van començar a registrar estadístiques sistemàtiques sobre incendis forestals, només hi ha hagut dos anys amb dades tan positives com les actuals, els anys 1987 i 1992 (vegeu gràfic).
L'únic incendi relativament important d'aquest estiu es va produir el passat dia 8 a la tarda a Almenar (Segrià). Les flames van calcinar unes 55 hectàrees de matolls als marges del riu Noguera Ribagorçana i van obligar a mobilitzar una quinzena de dotacions terrestres de bombers i tres mitjans aeris. En els treballs d'extinció van resultar ferits dos bombers.

El foc de més extensió es va produir el 30 de gener a Bausén (Vall d'Aran), amb 90 hectàrees cremades, principalment de pastures i matolls.

Atenció a les tempestes


Els bombers han tingut fins ara un estiu tranquil i durant els últims dies han hagut de centrar la seva atenció en les tempestes. Així, el cap de setmana passat es van produir dos incendis a la Ribera d'Ebre a causa dels llamps i dilluns hi va haver tres incendis similars a Montmell, en tots els casos amb menys d'una hectàrea calcinada, ha explicat Marc Castellnou, responsable dels Grups de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF) del Bombers.

Després de molts mesos de sequera, les pluges de primavera han facilitat la feina dels bombers i "ara, a finals d'estiu, tenim l'activitat que en altres ocasions tenim a principis de juny", explica Castellnou.

Les prediccions meteorològiques indiquen que les temperatures es mantindran moderades i que la pluja afectarà diverses comarques catalanes. "Si no es produeixen situacions de vent, esperem acabar l'estiu amb un balanç molt positiu en la lluita contra els incendis forestals, però en tot cas es mantindran totes les precaucions com a mínim fins al 15 de setembre", han destacat els responsables dels GRAF.

Entre els fets singulars d'aquesta campanya contra els incendis es troba la detenció de dos presumptes piròmans a Piera o Alforja. Un dels detinguts era un bomber funcionari del parc de Reus, un home de 62 anys que va admetre ser l'autor del foc forestal iniciat el 28 de juliol als Garrigots, que va cremar 1.400 metres quadrats de matolls.