15 d’agost 2006

Mare de Déu d'Agost a Galícia

Diada de la Mare de Déu d’Agost. (pels moderns, 15 d’agost a seques)
Nou emplaçament: a la zona de Carballo, cap a Pontecesdo, finalment a Miñón, a Costa da Morte. Un bon desplaçament des del lloc de residència. Finalment el comboi ha passat amb llambregs i dispositius acústics per dins de Santiago. Se’ns ha posat a tots la gallina de pell, un comboi així no es veu cada dia.
Els nadius, al pas del comboi, continuen fent una cara de passivitat que ens sobta, tot i que després d’uns dies ja no tant. Una dona gran hem vist, una, que al pas del comboi feia signes d’afirmació. Una altra ha dit “tener cuidau”.
L’operatiu d’extinció d’avui s’estructura de forma òptima: primer GRAF a mode de rastrejadors ens han preparat el terreny i han buscat els millors punts d’emplaçament pels BRP. MAER ja són a la zona treballant.
Ens hem coordinat amb el tècnic responsable d’extinció de la Xunta. “si esta xente ya yeba su comida y todo”, deia sorprès per l’emissora. Fem patxoca.
Mica a mica ens anem emplaçant tots. Som de camí, i el PT sembla que avui l’emplaçarem al capdamunt del foc, en un parc eòlic, el de Mal`pica, (a peu d’Atlàntic, amb bones vistes, la cosa promet).
De camí, com pertoca a la 98.10, en Jordi Rius ja ha imprès els mapes de la nova zona d’actuació. Com si fos tan fàcil, ja té fet un nou mapa guia i hem anat imprimint fulls de l’orto a 1:10.000. El tècnic d’extinció de la Xunta, en veure que el brifing amb ell el fem amb aquesta cartografia a la mà, fa una cara estranya (...). Visca la cartografia operativa!
Les poques columnes de fum que hem vist avui són molt, molt menors que les de dies enrere. La idea d’acabar el dia d’avui –o el de demà- amb una bona mariscada va prenent força.
El cel mica a mica va canviant; ja hi ha bandes de núvols, i ja ens ha travessat un petit front de núvols una mica més desenvolupat. La temperatura també baixa.
Avui la zona on hem actuat i operat: Niñons i la Torre de Mens, on un gran foc ens ha tingut entretinguts tot el dia. Fins i tot ha calgut l’ajuda dels mitjans aeris, els dos catalans desplaçats fins aquí i un bombarder de la Xunta. La veritat que el bonic paisatge de la Costa da Morte, era de dos colors: el blau de l’oceà i el negre de la cendra. Aquells colors del bosc gallec han estat substituït pel negre cendrós, un color casualment igual que el xapapote...pobre país!
A darrera hora de la tarda, amb el foc extingit, la Guàrdia Civil ha escoltat el nostre comboi fins el nostre allotjament. Hauríeu de veure la fila que fèiem tots els vehicles amb els sirenes i els pirulos. La gent sortia dels bars, de les cases, tothom ens saluda i ens feia fotos. Semblaven la desfilada dels reis mags.
I prop de la mitjanit sopar i dutxa. I demà? Demà sembla ser que tornem a casa, ja que la pluja ha aparegut per dir-nos la bona nit i sembla ser que s’estarà uns quants dies. A més, la situació està més que controlada...