20 de juliol 2009

CECAT Mòbil

Un nou vehicle amb funcions de Centre de Coordinació Operativa mòbil, s'incorpora a Protecció Civil. Ja tenim el CECAT Mòbil!

El nou vehicle, valorat en més d'un milió d'euros i equipat amb la tecnologia més moderna, ha estat adquirit per 'la Caixa' i passarà a formar part del patrimoni del Govern de la Generalitat. Tindrà diverses funcions, entre les que destaca el seu funcionament com a Cecat mòbil, com una sala més del Centre d'Emergències i coordinant l'acció dels diversos cossos operatius (Bombers, Mossos d'Esquadra, Policies Locals, Creu Roja, etc.) que intervenen en una emergència.

La finalitat del vehicle és apropar les funcions del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) al lloc de l’emergència.

La gestió del CECAT- Unitat Mòbil estarà dirigida des de la Direcció General de Protecció Civil, i comptarà amb el suport actiu i operatiu de Bombers de la Generalitat de Catalunya. La seva ubicació permanent serà la seva seu dels Bombers a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).

Funcions del nou vehicle
El nou vehicle tindrà diverses funcions, entre les que destaquen:

* CECAT mòbil, tot funcionant com una sala més del Centre d’Emergències i coordinant l’acció dels diversos cossos operatius (Bombers de la Generalitat, Mossos d’esquadra, policies locals, Creu Roja, etc.) que intervenen en una emergència.

* Acció preventiva en situacions de risc potencial, com a centre de coordinació de seguretat en grans esdeveniments (concerts, fires, celebracions, etc.)

* Suport logístic en emergències.

Aquestes prestacions es podran desenvolupar tant en situacions d’emergència de llarga durada com incendis forestals, o en situacions de catàstrofe: risc químic, inundacions, etc.

Amb l’objectiu de garantir i millorar la coordinació que es durà a terme des del vehicle, les posicions de la sala de control s’han preparat per tal que puguin ser ocupades per diferents cossos i serveis, amb les seves corresponents aplicacions i sistemes de comunicació. En aquest sentit, a més de Protecció Civil, podran treballar al vehicle Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Servei d’Emergències Mèdiques, Cos d’Agents Rurals i Creu Roja, entre d’altres.
Característiques tècniques

El vehicle CECAT- Unitat Mòbil té unes dimensions de 9,46 metres de llarg, 2,48 metres d’ample i 4 metres d’alt. Està dissenyat amb un sistema de petaques que permet, un cop instal·lat al lloc d’operacions, que es pugui desplegar fins a assolir una superfície útil de treball de 30 metres quadrats, dividida en dues sales: una d’operacions (de 16 metres quadrats) i una altra de coordinació (de 14 metres quadrats). Quan les circumstàncies ho aconsellen, les dues superfícies es poden unir i formar una única sala de treball.

Al vehicle s’han instal·lat els sistemes de comunicació més moderns: emissores de ràdio, línies per a telefonia GSM i satèl·lit, connexions a Internet (ADSL per satèl·lit o UMTS), sistema informàtic amb ordinadors de doble pantalla i tres equips d’impressió, sistema audiovisual amb senyals de televisió terrestre i satèl·lit, càmera de vigilància i projecció sobre pantalles de plasma, sistema de mesurament meteorològic, i equips generadors de corrent propis. Per assegurar l’operativitat, s’hi han instal·lat sistemes redundants i/o alternatius, de manera que el vehicle pot dur a terme la seva funció en les circumstancies més adverses.

La funció de la Unitat Mòbil és oferir suport logístic al lloc del sinistre, integrant tots els sistemes amb la finalitat de poder disposar de la màxima informació possible, per tal que el cap d’operacions o bé els integrants dels diferents cossos operatius en un gabinet de crisi puguin prendre les decisions adequades.

L’adquisició del vehicle s’emmarca dins del conveni de col·laboració compartit entre la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social ”la Caixa”, i la posada a disposició ha estat realitzada en base a la col·laboració d’ambdós departaments tècnics.