29 de maig 2008

La pluja retarda l'augment del risc d'incendis a finals d'agost

El govern ha presentat la campanya d'incendis per a aquest estiu, que està marcada per un augment del risc a finals d'agost i principis de setembre, ja que les pluges dels darrers mesos fan preveure una situació "tranquil·la" al juny i el juliol, segons ha explicat el conseller d'Interior, Joan Saura.

En la seva compareixença parlamentària, Joan Saura ha explicat que aquest estiu serà "més calorós", amb un augment de dos o tres graus, i amb més vent, i que les onades de calor sumades a la proximitat d'urbanitzacions i polígons a masses forestals fan incrementar el risc d'incendis. A més, indica que un tercer factor que incrementa el risc és la simultaneïtat de focs, perquè divideix esforços. El conseller Joan Saura ha fet aquestes manifestacions en la seva intervenció a la comissió parlamentària de justícia, dret i seguretat ciutadana, a què ha assistit juntament amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per explicar la campanya de prevenció d'incendis per a aquest estiu, que començarà el 15 de juny i finalitzarà el 15 de setembre. Interior ha invertit 28,5 milions d'euros en aquesta actuació per a l'extinció d'incendis, a més de 17 milions per renovar el parc mòbil dels bombers i 23 milions d'euros per ampliar o construir parcs de bombers.

La campanya d'incendis comptarà amb 6.399 efectius, 147 més que l'any passat. D'aquests, 2.344 són bombers professionals, 2.445 són bombers voluntaris, 1.022 són auxiliars forestals i 160 són guaites. A més, als 150 parcs de bombers s'afegiran 23 parcs d'estiu i es cobriran 80 punts de guaita. Es disposarà de 33 mitjans aeris i 756 vehicles terrestres.

Segons han explicat els dos consellers, la pluviometria de la tardor-hivern va ser molt deficitària, a més d'augmentar el risc d'incendis al març pel vent i la forta sequera. Per això s'ha destacat que les darreres pluges han fet millorar la situació general, excepte alguna zona cap al nord-est, com el Cap de Creus, i baixa la situació de risc de cara al juny i i el juliol sobretot, tot i que "els experts ens indiquen que augmentarà cap al final de la campanya", cap a finals d'agost i principis de setembre, ha explicat Saura. Malgrat això, el govern insisteix que no es pot abaixar la guàrdia ja que sempre hi ha risc d'un gran incendi, ja que són importants les onades de calor amb fort vent que es poden produir a l'estiu.