25 d’agost 2007

Anem a Grècia?

Fa set-cents anys els catalans vam anar a terres gregues per ajudar a la bona gent d’aquelles contrades a lluitar contra els turcs infidels que els assetjaven per tots costats. Malgrat que els catalans vam fer bé la nostra feina, els bizantins ens traïren per cobdícia i enveja, i assassinaren covardament a Roger de Flor, el cap de l'expedició, i intentaren aniquilar els valents Almogàvers que van reaccionar defensant-se i atacant els dominis bizantins amb una virulència extrema. Aquells fets es coneixen com "La Venjança Catalana" i els Almogavers després de derrotar a aquells que els van trair, es van establir en aquelles terres tot creant els ducats d'Atenes i Neopàtria, que van estar sota domini català durant 80 anys. Són fets d'altres anys, però que formen part de la nostra història.

Ara Grècia crema pels quatre cantons i les seves autoritats parlen ja de tragèdia nacional sense precedents i s'ha declarat l'estat d'alerta a les províncies de Lacònia i Messinia. Crec que podria ser una bona oportunitat per tornar a Grècia i ajudar als pobres grecs. Fa set-cents vam arrasar el país, com a compensació d’aquella aventura imperialista, ara podríem ajudar-los en les tasques d’extinció d’incendis...

La Unió Europea, a través del Mecanisme Comunitari de Protecció Civil, coordina a hores d'ara l'enviament d'ajuda a Grècia per lluitar contra els focs que arrasen el país. França, Alemanya i Noruega ja han confirmat l'enviament d'avions i helicòpters. Són ja quaranta-dues les víctimes mortals que han causat els incendis, Els bombers han trobat quatre cossos més, de manera que augmenta a quaranta-un el nombre de víctimes mortals pels incendis a Grècia.

El país pateix els pitjors incendis de les últimes dècades, després que aquesta matinada s'hagin declarat vint-i-cinc focus més al sud del país i a la península del Peloponès. El nombre total d'incendis puja, ara, fins a cent setanta. L'exèrcit s'ha afegit a les tasques d'extinció amb helicòpters militars i set-cents soldats.

Com a mínim trenta-una de les víctimes han mort prop de la ciutat de Zaharo,
al Peloponès, on els bombers continuen rastrejant totes les cases per treure-hi les desenes de persones que s'hi han vist atrapades. Al sud, sis persones més han mort en un incendi declarat prop de la localitat d'Areohoro. El departament de bombers adverteix que el nombre de víctimes pot augmentar d'aquí a unes hores.

La meva pregunta és, què fem els bombers catalans aixoplugats en els nostres parcs a causa de la pluja, quan a Grècia estan demanant ajuda i mitja Europa s'ha mobilitzat? Anem a Grècia?